четвъртък, 19 април 2012 г.

Какво да посетим в Родопи

Родопа планина е една добра възможност да изкарате няколко дни на чист въздух сред красивата природа, далеч от шума на големия град. Предложенията за отдих в планината са много, но за Родопите лично аз бих ви препоръчал няколко дестинации, които определено си струва да посетите.

Дяволският мост край Ардино
 Една красива и известна забележителност в Родопи е Дяволският мост. Той се намира на 10 км от град Ардино, на река Арда. Той е едно забележително творение на български майстор – уста Димитър от гр. Неделино, като се оказва толкова устойчиво във времето, че до днес не са извършвани никакви реконструкции по него от момента на построяването-1515-1518г.
Дяволският мост в Родопите е създаден върху останки от римски мост, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа. Учени твърдят, че по този път са минавали хора още през 5-то хилядолетие пр.Хр. Днес, вървейки по него, си представяме, как в миналото от тук са се движели кервани, натоварени със стока.

Каменната сватба
 На много места в Родопите, поройните води подпомагани от вятъра и ниските температури, са моделирали интересни природни феномени. Повечето са на групи, и в причудливите им форми различаваме дворци, колони, хора и животни.
В Източните Родопи, две скални образувания будят възхищение и нескрит интерес сред местното население и гостите. На юг, в близкото до Кърджали село Зимзелен се намира известния скален феномен познат като Каменна сватба. Скалния феномен, открай време е вълнувал въображението на хората и е родил интересна легенда за своето възникване. Мястото е изключително красиво и определено си струва да го посетите.

Златоград
 Златоград е най-южният град в България и се намира една на 50 км. от Бяло море. Разположен е на границата между Западните и Източните Родопи, в долината на река Върбица.
Тук може да посетите Етнографския ареален комплекс отворил врати благодарение на Александър Митушев, който осигурява необходимите материални средства и създава организация. Това е първият в България и единствен частен етнографски ареален комплекс. Представлява музей на открито с историко-етнографска музейна експозиция, архитектурни паметници, действащи занаятчийски работилници, заведения за отдих, къщи за настаняване във възрожденски стил, съобразени с изискванията на съвременния туризъм. Едно изключително красиво място, което съхранява спомена за бита и традициите на Родопи и родопчаните.

Това са само три от стотиците пленителни места в Родопите, които можете да посетите. Времето, прекарано в Родопите е пълноценно, защото е изпълнено със спокойтвие, душевна толпота и синхрон с природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар