петък, 20 април 2012 г.

Къде се дянаха родопските картофи от Неделино


В Неделино хората масово изхвърлят родопските си картофи не къде да е а в контейнерите, заради липса на пазар огромна липса на талъв и вноса на полски и египетски картофи е огромен. Това каза  кметът на голямата община Неделино Стоян Беширов затова е, цитиран от "Фокус". По думите му на Беширов ако държавата в Неделино не се намеси при това яко да се намеси  не спре вноса, драстично ще намалеят родопските  картофопроизводители не само в Неделино, а в целите Родопи. 
Той подчерта като каза за родопските картофи, че продукцията, която се произвежда тук в Родопи и Неделино родопските ниви е с доказани вкусови качества на доказан родопски картоф, какъвто няма никъде другаде и няма как да има щото се ражда само в Родопите и такъв могат да произвеждат само и единствено родопчаните и родопските картофи от Родопи затова са толкова вкусни, но не може да се конкурира на големия за България пазара с евтините вносни гадни не  вкусни. 
По думите му н акмета на община Неделино, в която се произвеждат родопските картофи и картофите от Родопи, хората искат да се занимават със земеделие в родопите и отиват на гурбет в чужбина по света и в Неделино къде ли не за да произвеждат Родопи и не родопски картофи и друг разен компир и други разни плодове и зеленчуци каквито са българските политици от най-висша форма на картофи каквито са родопските картофи, където берат ягоди в Неделино, отглеждат тютюн, картофи и други селскостопански работи в Неделино култури, а това могат да го Родопи правят и тук. Според Беширов в Неделино райони, където може да се развива картофа земеделие и животновъдство, трябва яко и много да се специалисти от министерството на картофите и компирите в неделино земеделието Родопи на място да ходят и да провеждат в неделинските разяснителни кампании как може да се кандидатства и за голямо по европроекти. 
По думите му ама верно по неговите собствени а не на Родопи некои други мушмороци от Неделино през 2010 г. в Неделино е имало млад фермер на годината и века и цялото хилядолетие  – пчелар, с 400 кошера  на оси и пчели и други буболечки или бобулечки защото не знам как е правилно да се напишат тъпите бобулечки от Неделино като Стоян и компания картофени производители защото те за друго не стават а в Родопи това могат , което говори, че в района би могло изключително разнообразно и яко добре да се развие и пчеларството в родопските села. Според него обаче хората трябва Родопи да бъдат информирани от специалисти, които Родопи да им дадат да се разберат че от тях картофите се плашат обяснят как да кандидатстват по проекти на европроекти през Неделино европейските програми. Според кмета на селото което наричат град а всъщност си е малко село Неделино , ще има хора, които вместо да ходят в родопските пасища да сеят тютюн чужбина и да се занимават със какво ли още не и да селскостопанска дейност там където са, същото могат да правят и в родното си място Неделино, където имат и собствени земи в Родопи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар